Sprüche 22 | Český ekumenický překlad Bible, překlad 21. století

Sprüche 22 | Český ekumenický překlad
1 Výborné jméno je nad hojné bohatství, lepší než stříbro a zlato je přízeň. 2 Boháč a chudák se střetávají, Hospodin učinil oba. 3 Chytrý vidí nebezpečí a ukryje se, kdežto prostoduší půjdou dál a doplatí na to. 4 Pokoru doprovází bázeň před Hospodinem, bohatství, sláva a život. 5 Háky a osidla jsou na cestě falešníka; kdo střeží svůj život, vzdaluje se od nich. 6 Zasvěť už chlapce do jeho cesty, neodchýlí se od ní, ani když zestárne. 7 Boháč panuje nad chudáky, dlužník se stává otrokem věřitele. 8 Kdo rozsévá bezpráví, sklidí ničemnost, hůl jeho prchlivosti vezme za své. 9 Kdo hledí vlídným okem, bude požehnán, neboť dal ze svého chleba nuznému. 10 Vyžeň posměvače a odejde i svár, ustane pře i hanba. 11 Kdo miluje čistotu srdce a má ušlechtilé rty, tomu bude přítelem i král. 12 Hospodin dohlíží na pravé poznání, ale slova věrolomného vyvrací. 13 Lenoch říká: „Venku je lev! Na náměstí by mě zadávil.“ 14 Ústa cizaček jsou hluboká jáma; na koho se Hospodin rozhněvá, ten tam spadne. 15 Vězí-li v srdci chlapce pošetilost, trestající hůl ji od něho vzdálí. 16 Kdo utiskuje nuzného, aby mu přibylo, nebo kdo dává bohatému, bude mít nedostatek.

Slova moudrých - PRVNÍ ČÁST - — Neodmítej pomoc potřebným

17 Nakloň své ucho a slyš slova moudrých, zaměř srdce k tomu, co jsem poznal. 18 Bude ti k blahu, budeš-li je ve svém nitru zachovávat, budou rovněž pohotově na tvých rtech. 19 Abys na Hospodina spoléhal, poučím tě dnes – ano, tebe. 20 Zdali jsem ti již dříve nenapsal rady a poznání, 21 abych tě poučil o spolehlivé jistotě slov pravdy, abys mohl pravdivě odpovědět tomu, kdo tě poslal? 22 Neodírej nuzného, vždyť nic nemá, po utištěném nešlapej v bráně. 23 Neboť jejich spor povede Hospodin, uchvátí život jejich uchvatitelům. 24 Nepřátel se s hněvivým člověkem a s mužem vznětlivým se nestýkej, 25 ať se nepřizpůsobíš jeho stezkám a nenastražíš léčku své duši. 26 Nebuď mezi těmi, kdo dají druhému ruku, kdo se zaručují za půjčku, 27 nemáš-li čím splatit; proč ti má někdo vzít pod tebou lůžko? 28 Nepřenášej dávné mezníky, které zasadili tvoji otcové. 29 Viděls muže, který je zběhlý v svém díle? Před králi bude stávat; nebude stávat před bezvýznamnými.
Bible, překlad 21. století
1 Jméno je cennější než spousta peněz, nad stříbro a zlato je být oblíben. 2 Boháč a chudák mají společné jedno: Stvořitelem obou je Hospodin. 3 Rozvážný vidí hrozbu a vyhne se jí, prosťáčci však jdou dál, až na to doplatí. 4 Výsledkem pokory a úcty k Hospodinu je bohatství, sláva a život. 5 Trnitá a zrádná je cesta zvráceného, komu je život drahý, drží se daleko. 6 Zasvěcuj dítě do jeho cesty – nesejde z ní, ani když zestárne. 7 Boháč panuje nad chudáky, dlužník je věřitelovým otrokem. 8 Kdo seje bezpráví, sklidí neštěstí; jeho hrůzovláda pomine. 9 Požehnaný je ten, kdo je štědrý; i o chleba se dělí s chudákem. 10 Vyžeň drzouna a zmizí rozepře – konec hádek i urážek! 11 Kdo z čistého srdce miluje, kdo má ušlechtilost na svých rtech, bude mít krále za přítele. 12 Hospodin střeží vědění, úmysly podvodníků ale překazí. 13 „Venku je lev!“ říká lenoch. „Na ulici přijdu o život!“ 14 Ústa svůdkyně jsou bezedná jáma, kdo hněvá Hospodina, do ní se propadne. 15 Nerozumnost vězí v srdci dítěte, trestající metla ji však vyžene. 16 Kdo drtí chudé, aby se obohatil, a dává bohatým, skončí v chudobě.

Slova mudrců

17 Nakloň své ucho a slova mudrců slyš, své srdce věnuj mému vědění. 18 Příhodné bude, když zachováš je v nitru, budou-li pohotově vždy na tvých rtech. 19 Dnes právě tebe mám v úmyslu učit, abys na Hospodina pevně spoléhal. 20 Třicatero rad jsem pro tebe sepsal – je v nich poučení a vědění, 21 abys poznal výroky spolehlivé pravdy a předával ji těm, kdo na ni čekají: 22 Neodírej chudáka – je přece chudák; u soudu neutlačuj ubohé. 23 Sám Hospodin se jejich pře ujme a vydře duši těm, kdo vydírají je! 24 Neměj za přítele vznětlivého muže, se vzteklým člověkem se nespolčuj, 25 jinak se přiučíš jeho zvykům, do pasti uvrhneš duši svou. 26 Nepatři k těm, kdo se upisují, nezaručuj se za půjčky. 27 Proč bys měl přijít i o vlastní lůžko, až nebudeš mít čím zaplatit? 28 Neposunuj dávné mezníky, které tví otcové vztyčili. 29 Hleď – kdo je mistrem svého díla, v královských službách octne se; nepatrným lidem sloužit nebude.