Psalm 147 | Съвременен български превод Верен

Psalm 147 | Съвременен български превод

Прослава на Божието величие

(146-147)

1 Алилуя. Добре е да се възпява нашият Бог, приятно е да Му се въздава възхвала. 2 Господ изгражда Йерусалим, събира разпръснатите синове на Израил. 3 Той изцелява съкрушените сърца и превързва техните рани; 4 определя броя на звездите; дава имена на всички тях. 5 Нашият Господ е велик, силата Му е велика и всемогъщият Му разум е неизмерим. 6 Господ помага на съкрушените да се изправят, унижава неправедните до земята. 7 Възпейте Господа с благодарствена песен, пейте на нашия Бог в съпровод на гусли! 8 Той покрива небето с облаци, приготвя дъжд за земята, прави да расте трева по планините; 9 дава храна на добитъка, както и на малките на гарвана, когато викат към Него. 10 Не се радва на силните коне, нито се възхищава на храбрите воини. 11 Господ е благосклонен към онези, които благоговеят пред Него, към онези, които се уповават на Неговата милост.

Божието благословение над Йерусалим

12 * Йерусалиме, възхвалявай Господа; Сионе, величай своя Бог, 13 защото Той прави здрави резетата на твоите порти, благославя твоите синове; 14 установява мир в твоите предели, насища те с едра пшеница; 15 изпраща Своето слово на земята; изреченото от Него бързо се разпространява; 16 Той дава сняг като вълна; сипе скреж като прах; 17 изпраща градушката Си като късове; пред Неговия студ кой ще устои? 18 Изпраща словото Си и всичко се разтапя; духне с вятъра Си и потичат води. 19 Съобщава Своето слово на Яков, Своите наредби и Своите решения – на Израил. 20 С никой друг народ не е постъпвал така; те не знаят Неговите решения. Алилуя.

Bible, Contemporary Bulgarian Translation © Copyright © 2013 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 Алилуя! Да, добро е да пеем псалми на нашия Бог. Да, хвалебната песен е хубава и приятна. 2 ГОСПОД съгражда Ерусалим, събира израилевите изгнаници. 3 Изцелява съкрушените по сърце и превързва раните им. 4 Изброява множеството на звездите, нарича ги всички по име. 5 Велик е нашият Господ и с голяма мощ, разумът Му е неизмерим. 6 ГОСПОД издига смирените, а безбожните унижава до земята. 7 Пейте на ГОСПОДА с благодарение, пейте псалми с арфа на нашия Бог, 8 който покрива небесата с облаци, приготвя дъжд за земята, прави да расте трева по планините, 9 който дава храна на животните и на гарванчетата, които пискат към Него. 10 Той не се наслаждава в силата на коня, не благоволява в краката на мъжа. 11 ГОСПОД благоволява в онези, които Му се боят, в онези, които се надяват на Неговата милост. 12 Слави ГОСПОДА, Ерусалиме! Хвали своя Бог, Сионе! 13 Защото Той укрепи резетата на портите ти, благослови децата ти сред теб. 14 Установява мир в пределите ти, насища те с най-добрата пшеница. 15 Изпраща заповедта Си на земята; словото Му тича много бързо. 16 Дава сняг като вълна, разпръсва сланата като пепел, 17 хвърля леда Си като отломъци – кой ще устои пред Неговия мраз? 18 Изпраща словото Си и ги разтопява, прави вятъра Си да духа и водите текат. 19 Възвестява словото Си на Яков, наредбите Си и присъдите Си – на Израил. 20 Не е постъпил така с никой друг народ и те не са познали присъдите Му. Алилуя!