Hiob 40 | Съвременен български превод Верен

Hiob 40 | Съвременен български превод

Покаянието на смирения Йов

1 * В отговор Господ продължи да говори на Йов: 2 „С Мене ли, Всемогъщия, искаш да спориш? Онзи, който обвинява Бога, той трябва да даде отговор!“ 3 Тогава Йов отговори на Господа и каза: 4 „Виж, твърде съм нищожен. Какво трябва да Ти отговоря? Ръката си поставям на своята уста. 5 Веднъж говорих и няма да отговарям, два пъти дори говорих, но повече няма.“

Речта на Бога от бурята. Бог е над силите на злото

6 От бурята Господ каза на Йов в отговор: 7 „Препаши кръста си като героичен мъж, Аз ще те питам, а ти ми отговаряй! 8 Съда Ми ли искаш да обориш, да Ме обвиниш ли, за да оправдаеш себе си? 9 Твоята ръка като Божията ли е? И можеш ли да извисиш гръмовит глас като Бога? 10 Със слава и величие се украси тогава и се облечи в блясък и великолепие! 11 Излей потока на своя гняв, погледни всичко, което е горделиво, и го унизи! 12 Погледни всичко, което е високомерно, и го принизи, смажи нечестивите на тяхното място! 13 Зарий ги всички заедно в праха на нищожеството и забули лицата им в мрак. 14 Тогава ще те възхваля, понеже твоята десница те спасява.

Бехемотът

15 Ето бехемота, който съм създал, както и тебе! Трева пасе той като вол.* 16 Ето неговата сила е в бедрата му и неговата мощ е в мускулите на корема му. 17 Размахва като кедър опашката си, сухожилията на бедрата му са преплетени. 18 Костите му са като бронзови тръби, а кокалите му са като железни колове. 19 Той е първенец на Божиите творения. Само Този, Който го е създал, може да приближи меча си до него. 20 Планините му носят храна и всички диви животни играят край него там. 21 Той си почива под лотосови храсталаци, в убежище от тръстика и в тресавище. 22 Лотосовите стъбла го покриват със сянка, върби край потока го прикриват. 23 Ето когато реката бушува, той не бърза; остава спокоен, дори Йордан да се влива в устата му. 24 Кой би застанал насреща му и би прокарал ловно въже през ноздрите му?

Левиатан

25 * Можеш ли да ловиш левиатан с въдица и с връв да вържеш езика му?* 26 Ще прекараш ли през носа му тръстикова връв? Ще пробиеш ли бузата му с кука? 27 Ще ти се моли ли много, ще ти говори ли кротко? 28 Ще сключи ли съюз с тебе? Ще го вземеш ли завинаги за свой роб? 29 Ще се забавляваш ли с него като с птичка? Може ли да го вържеш на връв заради своето момиче? 30 Ще го спазаряват ли риболовци, ще го делят ли между търговци? 31 Можеш ли да намушкаш кожата му с остриета и с риболовен харпун – неговата глава? 32 Опитай, постави ръката си на него! Помни за борбата! Не прави това повторно!

Bible, Contemporary Bulgarian Translation © Copyright © 2013 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 Тогава ГОСПОД отговори на Йов и каза: 2 Укорителят ще спори ли със Всемогъщия? Който порицава Бога, нека отговори на това! 3 Тогава Йов отговори на ГОСПОДА и каза: 4 Ето, нищожен съм – що мога да Ти отговоря? Слагам ръката си на устата си. 5 Веднъж говорих, и да отговарям няма; и два пъти, но няма да прибавя. 6 Тогава ГОСПОД отговори на Йов от бурята и каза: 7 Препаши сега кръста си като мъж! Аз ще те питам, а ти ме поучавай! 8 Ще отмениш ли даже Моя съд – ще осъдиш Мен, за да се оправдаеш? 9 Или имаш ръка като Бога и можеш с глас да гърмиш като Него? 10 Украси се сега с превъзходство и величие, облечи се с чест и достойнство. 11 Излей пороя на гнева си, виж всеки горделив и го смири. 12 Виж всеки горделив и го сниши, стъпчи безбожните на мястото им. 13 Скрий ги заедно в пръстта, затвори лицата им на скрито място. 14 Тогава и Аз ще те похваляили: ще те изповядам, прославя, че твоята десница може да те спаси. 15 Погледни сега веемотавероятно: голямо животно; точното значение не е известно който съм направил заедно с теб. Яде трева като вол. 16 Ето, в слабините му е силата му и мощта му – в мускулите на корема му. 17 Накланя опашката си като кедър, жилите на бедрата му са оплетени здраво. 18 Костите му са като бронзови цеви, ребрата му са като железни лостове. 19 Той е първият плод на Божиите пътища; който го е направил, той може да доближи до него меча си. 20 Наистина планините му носят храна и там играят всички полски зверове. 21 Под сенчести дървета ляга, в скривалището на тръстики и блата. 22 Сенчести дървета със сянката си го покриват, върбите при потока го заобикалят. 23 Ако се разлее река, той не бърза да бяга, не го е грижа, ако и Йордан да се устреми в устата му. 24 Може ли някой да го хване, докато гледа, да прободе носа му с примка?