Hebräer 13 | Съвременен български превод Верен

Hebräer 13 | Съвременен български превод

Задълженията на християнина

1 Братолюбието да е винаги сред вас. 2 Не забравяйте гостоприемството, защото чрез него някои, без да знаят, са приели ангели като гости. 3 Помнете затворниците, като че ли сте затворени заедно с тях, както и страдащите, понеже самите вие още живеете в тяло. 4 Бракът да бъде на почит сред всички, а брачното легло – неосквернено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците. 5 Не бъдете сребролюбиви, а се задоволявайте с това, което имате, защото Сам Бог е казал: „Няма да отстъпя от тебе, нито ще те изоставя.“ 6 Затова можем смело да казваме: „Господ е с мене, аз не се боя: какво ще ми стори човек?“

Съвети към търсещите бъдещия град

7 Помнете вашите ръководители, които ви възвестиха Божието слово, и като имате пред очи завършека на техния живот, подражавайте на вярата им. 8 Иисус Христос е един и същ вчера и днес, и за вечни времена. 9 Не се увличайте от различни и чужди учения, защото е добре сърцето да се укрепва с благодат, а не с наредби за ястия, от които не получиха полза онези, които ги спазваха. 10 Имаме жертвеник, от който нямат право да ядат онези, които служат на скинията. 11 И както телата на животните, чиято кръв първосвещеникът внася в светилището за очистване на греховете, се изгарят извън стана, 12 така и Иисус, за да освети хората със собствената Си кръв, пострада извън градските порти. 13 И тъй, нека излизаме при Него извън стана, като споделяме поруганието Му, 14 защото тук ние нямаме постоянен град, а търсим бъдещия. 15 И тъй, нека чрез Него винаги принасяме на Бога хвалебна жертва, тоест плода на устните, които прославят името Му. 16 Не забравяйте благотворителността и щедростта, защото Бог благоволи към такива жертви. 17 Покорявайте се на ръководителите си и бъдете послушни, защото те ще отговарят за вашите души; нека с радост да вършат това, а не с въздишки, понеже това не е полезно за вас. 18 Молете се за нас, защото сме уверени, че имаме чиста съвест, като се стремим да постъпваме правилно във всичко. 19 Още по-настойчиво ви моля да вършите това, за да ме върне Бог по-скоро сред вас.

Заключителен благослов и поздрави

20 А Бог на мира, Който чрез кръвта на вечния завет въздигна от мъртвите великия Пастир на овцете – нашия Господ Иисус Христос*, 21 нека ви направи способни за всяко добро дело, за да изпълнявате волята Му, като чрез Иисус Христос у вас* става това, което Му е приятно. На Него да бъде слава за вечни времена! Амин. 22 Моля ви, братя, приемете благосклонно това увещателно слово. И без друго накратко ви писах. 23 Знайте, че брат Тимотей е освободен и ако той дойде скоро, ще ви посетя заедно с него. 24 Поздравете всички ваши ръководители, както и всички вярващи. Поздравяват ви тези, които са от Италия. 25 Благодатта да бъде с всички вас. Амин*.

Bible, Contemporary Bulgarian Translation © Copyright © 2013 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 Постоянствайте в братолюбието. 2 Не забравяйте гостолюбието, понеже чрез него някои, без да знаят, са приели на гости ангели. 3 Помнете затворените, като че заедно с тях сте затворени, страдащите, понеже и самите вие сте в тяло. 4 Женитбата да бъде на почит у всички и леглото – неосквернено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците. 5 Не се отдавайте на сребролюбие, задоволявайте се с това, което имате, защото Бог е казал: „Никак няма да те оставя и никак няма да те напусна.“ 6 Така че ние смело можем да кажем: „Господ ми е помощник, няма да се убоя; какво ще ми стори човек?“ 7 Помнете онези, които ви ръководят, които са ви говорили Божието слово, и подражавайте на вярата им, като гледате следствията от техния начин на живот. 8 Иисус Христос е същият вчера, днес и до века. 9 Не се увличайте по разни и странни учения, защото е добре сърцето да се укрепва с благодат, а не с наредби за ястия, от които не са имали полза онези, които са се водили по тях. 10 Ние имаме олтар, от който нямат право да ядат онези, които служат в скинията. 11 Защото телата на животните, чиято кръв първосвещеникът внася в светилището като жертва за греховете, се изгарят вън от стана. 12 Затова и Иисус, за да освети народа чрез Своята Собствена кръв, пострада вън от градската порта. 13 И така, нека и ние излизаме към Него вън от стана, понасяйки Неговия позор. 14 Защото тук ние нямаме постоянен град, а търсим този, който ще дойде. 15 И така, чрез Него нека принасяме на Бога непрестанно жертва на хваление, тоест плод на устни, които изповядват Неговото Име. 16 И не забравяйте да вършите добро и да разделяте с другите, защото такива жертви са угодни на Бога. 17 Подчинявайте се на онези, които ви ръководят, и се покорявайте, защото те бдят за вашите души като такива, които ще отговарят; за да правят това с радост, а не с въздишане, защото да го правят с въздишане не е полезно за вас. 18 Молете се за нас, защото сме уверени, че имаме чиста съвест, като искаме във всичко да постъпваме добре. 19 А особено ви моля да правите това, за да мога по-скоро да ви бъда върнат. 20 А Бог на мира, който чрез кръвта на вечния завет възведе от мъртвите великия Пастир на овцете – нашия Господ Иисус – 21 нека ви усъвършенства във всяко добро нещо, за да вършите Неговата воля, като изработва във вас това, което е угодно пред Него, чрез Иисус Христос, на когото да бъде слава за вечни векове. Амин. 22 И аз ви умолявам, братя, да приемете с търпение това напътствено слово, защото ви писах накратко. 23 Знайте, че нашият брат Тимотей е пуснат на свобода; и с него, ако дойде скоро, ще ви видя. 24 Поздравете всички, които ви ръководят, и всички светии! Поздравяват ви тези, които са от Италия. 25 Благодат да бъде с всички вас. Амин.