Sacharja 14 | Библия, ревизирано издание

Sacharja 14 | Библия, ревизирано издание

Йерусалим – град, спасен от Господа

1 Ето, от ГОСПОДА иде ден, когато богатството ти ще бъде разделено сред тебе като обир. 2 Защото ще събера всички народи на бой против Йерусалим; градът ще бъде превзет, къщите ще бъдат обрани, а жените – изнасилвани, и половината от града ще отиде в плен; а останалият народ няма да бъде изтребен от града. 3 Тогава ГОСПОД ще излезе и ще воюва против онези народи, както когато воюва в ден на бой. 4 В онзи ден краката Му ще застанат на Елеонския хълм, който е срещу Йерусалим на изток; и Елеонският хълм ще се разцепи по средата на изток и на запад, така че ще се образува голяма долина, като половината от хълма се оттегли на север и другата му половина – на юг. 5 И ще побегнете през тази долина на Моите хълмове, защото долината на хълмовете ще стига до Асал. Да! Ще побегнете, както побегнахте от земетресението в дните на Юдейския цар Озия. И ГОСПОД, моят Бог, ще дойде – и всичките святи Ангели с Тебе. 6 В онзи ден няма да има светлина; блестящите тела ще намалят сиянието си; 7 но ще бъде единствен ден, познат само на ГОСПОДА – нито ден, нито нощ; а привечер ще има светлина. 8 В онзи ден живи води ще излязат от Йерусалим, половината им – към източното море; и половината им – към западното море; и през лятото, и през зимата ще бъде така.

Божието царство на земята

9 И ГОСПОД ще бъде Цар над целия свят; в онзи ден ГОСПОД ще бъде един и името Му – едно. 10 Цялата страна ще се превърне в поле, от Газа до Римон на юг от Йерусалим; и Йерусалим ще се издигне и насели на мястото си, от Вениаминовата порта до мястото на първата порта – до ъгловата порта, и от кулата на Ананеил до царските линове. 11 Народ ще живее в него и няма да има вече проклятие; а Йерусалим ще бъде населен в безопасност. 12 И ето язвата, с която ГОСПОД ще порази всички народи, които са воювали против Йерусалим: плътта им ще тлее, докато още стоят на краката си, очите им ще се разтопят в ямите си и езикът им ще се разлага в устата им. 13 В онзи ден между тях ще има голям смут от ГОСПОДА, така че ще се хващат всеки за ръката на ближния си и неговата ръка ще се повдига против ръката на ближния му. 14 Също Юда ще воюва в Йерусалим; и богатството на всички околни народи ще се събере – злато, сребро и дрехи – в голямо изобилие. 15 И каквато е тази язва, такава ще бъде и язвата върху коня, мулето, камилата, осела и всички животни, които ще бъдат в онези станове.

Ново служение на Бога

16 И всеки, който остане от всички народи, които са идвали против Йерусалим, ще излиза от година на година да се кланя на Царя, ГОСПОДА на Силите, и да празнува празника на шатрите. 17 И ако някои от домочадията на света не отиват в Йерусалим да се поклонят на Царя, ГОСПОДА на Силите, за тях няма да има дъжд. 18 Дори ако не влезе египетското домочадие и не дойде, то и за тях няма да има дъжд; тях ще сполети язвата, с която ГОСПОД ще порази народите, които не влизат да празнуват празника на шатрите. 19 Такова ще бъде наказанието на Египет и наказанието на всички народи, които не излизат да празнуват празника на шатрите. 20 В онзи ден и върху звънците на конете ще има надпис: Посветен на ГОСПОДА; и самите котли в дома ГОСПОДЕН ще бъдат като легените пред жертвеника. 21 Дори всеки котел в Йерусалим и в Юдея ще бъде посветен на ГОСПОДА на Силите; всички, които жертват, като идват, ще вземат от тях и ще варят в тях; и в онзи ден няма да има вече кой да търгува* в дома на ГОСПОДА на Силите.