Zefanja 2 | Библия, ревизирано издание Верен

Zefanja 2 | Библия, ревизирано издание

Призив за покаяние

1 Изпитайте себе си – да! – изпитайте, народе безсрамни, 2 преди указът да влезе в сила (денят минава като плява) – преди да ви сполети лютият гняв ГОСПОДЕН, преди да ви постигне денят на гнева ГОСПОДЕН. 3 Търсете ГОСПОДА, всички кротки на земята, които изпълнявате волята Му; търсете правда, търсете кротост, дано бъдете покрити в деня на гнева ГОСПОДЕН.

Божият съд над народите

4 Защото Газа ще бъде изоставена и Аскалон ще бъде запустен; ще изгонят Азот по пладне и Акарон ще бъде изкоренен. 5 Горко на жителите на морските брегове, на Херетцкия народ! Словото ГОСПОДНЕ е против вас; и тебе, Ханаане, филистимска земьо, ще те погубя, за да няма в тебе жители. 6 И морският бряг ще бъде селище с кладенци за овчари и огради за стада. 7 И това крайбрежие ще бъде за останалите от Юдовия дом; там ще пасат стадата си; в къщите на Аскалон ще лежат вечер; защото ГОСПОД, техният Бог, ще ги посети и ще ги върне от плена им. 8 Чух хулата на Моав и укорите на амонците, с които хулеха народа Ми и горделиво нарушиха границата им. 9 Затова, заклевам се в живота Си, казва ГОСПОД на Силите, Израилевият Бог, Моав непременно ще бъде като Содом, а амонците – като Гомор, място, завладяно от коприви и солници – вечна пустота; останалите от народа Ми ще ги оберат и оцелелите от народа Ми ще ги наследят. 10 Това ще им стане поради гордостта им, защото укориха народа на ГОСПОДА на Силите и се надигаха против тях. 11 ГОСПОД ще бъде страшен за тях, защото ще изнури всички земни богове; и всички острови на народите ще Му се кланят, всеки от мястото си. 12 И вие, етиопци, вие ще бъдете убити с меча Ми. 13 Той ще простре ръката Си против север и ще погуби Асир, ще обърне Ниневия в развалини, в място, безводно като пустинята. 14 Стада ще лежат сред нея, всякакъв вид животни; пеликанът и таралежът ще обитават в капителите и; гласът им ще екне в прозорците; пустота ще има в праговете, защото Той ще я лиши от кедровите изделия. 15 Този е веселящият се град, който живееше безгрижно, който казваше в сърцето си: Аз съм и освен мене няма друг! Как се обърна в развалина, обиталище на зверове! Всеки, който минава край него, ще подсвирне и ще помаха с ръката си.

Bulgarian Protestant Bible (Revised) © Copyright © 2015 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 Изпитайте се и се съберете, народе безсрамен, 2 преди да влезе указът в сила – денят преминава като плява – преди да ви връхлети пламенният гняв на ГОСПОДА, преди да ви връхлети Денят на гнева ГОСПОДЕН. 3 Търсете ГОСПОДА, всички смирени на земята, които вършите правилата Му; търсете правда, търсете смирение – може би ще бъдете скрити в Деня на гнева ГОСПОДЕН. 4 Защото Газа ще бъде оставена и Аскалон – запустен, ще изгонят Азот по пладне и Акарон ще бъде изкоренен. 5 Горко на жителите на морските крайбрежия, на народа на херетците! Словото ГОСПОДНО е против вас, Ханаане! Филистимска земьо, ще те погубя, да няма в теб жител! 6 И морското крайбрежие ще бъде селище с кладенци за овчари и кошари за стада. 7 И крайбрежието ще бъде за остатъка от юдовия дом – на него ще пасат стадата си. В къщите на Аскалон ще се изтягат вечер, защото ГОСПОД, техният Бог, ще ги посети и ще ги върне от плен. 8 Чух хулата на Моав и оскърбленията на синовете на Амон, с които хулеха народа Ми и се големееха против пределите му. 9 Затова, жив съм Аз, заявява ГОСПОД на Войнствата, Израилевият Бог – непременно Моав ще стане като Содом и синовете на Амон – като Гомора – място, обрасло с коприва и солници и вечна пустош. Остатъкът от народа Ми ще ги ограби и останката от народа Ми ще ги притежава. 10 Това ще им стане заради високомерието им, защото хулеха народа на ГОСПОДА на Войнствата и се големееха против него. 11 ГОСПОД ще бъде страшен за тях, защото ще умори всичките богове на земята. И всичките острови на народите ще Му се поклонят, всеки от мястото си. 12 И вие, етиопци, ще бъдете пронизани от меча Ми. 13 НаумТой ще простре ръката Си против севера и ще погуби Асур, и ще обърне Ниневия в пустош, в място, безводно като пустинята. 14 И сред нея ще лежат стада, всякакъв вид животни; и пеликанът и таралежът ще нощуват по капителите ѝ, глас ще ехти в прозорците, разруха – в праговете, защото Той я лиши от кедровите изделия. 15 Този е веселящият се град, който живееше безгрижно, който казваше в сърцето си: Аз съм, и освен мен няма друг! Как се обърна в пустош, в обиталище на зверове! Всеки, който минава край него, ще подсвирне, ще помаха с ръката си.