Hiob 22 | Библия, ревизирано издание Верен

Hiob 22 | Библия, ревизирано издание

Трета реч на Елифаз. Бог наказва в името на справедливостта. Греховете на Йов изискват покаяние

1 Тогава теманецът Елифаз отговори: 2 Може ли човек да бъде полезен на Бога? Ако разумен може да бъде полезен на себе си. 3 Ако ти си праведен, Всемогъщият има ли за какво да се радва? Или ползва ли се Той, ако правиш пътищата си непорочни? 4 Поради твоя страх от Него ли Той те изобличава и влиза в съд с тебе? 5 Нечестието ти не е ли голямо? И беззаконията ти не са ли безкрайни? 6 Защото без причина си взел залог от брат си и си лишил голите от дрехите им. 7 Не си напоил с вода уморения и си задържал хляб от гладния. 8 А който беше як, той придобиваше земята; и който беше почитан, той се заселваше в нея. 9 Вдовици си отпратил празни и мишците на сирачетата си строшил. 10 Затова примки те обикалят и внезапен страх те ужасява 11 или тъмнина и не виждаш, и множество води те покриват. 12 Бог не е ли на небесните висоти? Сега гледай височината на звездите, колко са нависоко! 13 А ти казваш: Къде ще знае Бог? През мрака ли може да съди? 14 Облаци Го покриват и не вижда; и ходи по свода небесен. 15 Забелязал ли си ти стария път, по който са ходили беззаконниците? – 16 Тези, които преждевременно бяха грабнати и чиято основа порой завлече, 17 които казаха на Бога: Отдалечи се от нас, и: Какво може Всемогъщият да стори за нас? – 18 При все че Той напълни с блага домовете им. Но далеч да бъде от мене мъдруването на нечестивите! 19 Праведните гледат и се радват; и невинните им се присмиват, като казват: 20 Не бяха ли погубени въстаналите против нас и огън не погълна ли останалите от тях?

Бъди в мир с Бога!

21 Сприятели се сега с Него и бъди в мир; от това ще дойде добро за теб. 22 И така, приеми закона от устата Му и съхрани думите Му в сърцето си. 23 Ако се върнеш към Всемогъщия, пак ще бъдеш утвърден; и така, отдалечи беззаконието от шатрите си, 24 хвърли* злото си в пръстта и офирското злато – между камъните на потоците; 25 и Всемогъщият ще ти бъде злато и изобилие от сребро за тебе. 26 Защото тогава ще се веселиш във Всемогъщия и ще въздигаш лицето си към Бога. 27 Ще Му се помолиш и Той ще те послуша; и ще изпълни оброците Си. 28 И каквото решение вземеш, ще ти бъде потвърдено; и светлина ще сияе по пътищата ти. 29 Когато те унижат, тогава ще кажеш: Има въздигане! И Той ще спаси онзи, който има смирен поглед. 30 Даже онзи, който не е невинен, ще избави. Да! С чистотата на твоите ръце ще бъде избавен.

Bulgarian Protestant Bible (Revised) © Copyright © 2015 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 Тогава теманецът Елифаз отговори и каза: 2 Може ли човек да бъде полезен на Бога? Ако е разумен, може да бъде полезен на себе си. 3 Наслада ли е за Всемогъщия, ако ти си праведен, или полза, ако правиш непорочни пътищата си? 4 Заради страха ти от Него ли те изобличава Той и влиза в съд с теб? 5 Не е ли злото ти голямо и беззаконията ти – без край? 6 Защото си взел залог от брат си без причина и лишил си голите от облеклото им. 7 Не си напоил с вода жадния и си отказал хляб на гладния. 8 И силният, той притежаваше земята и почитаният обитаваше във нея. 9 Вдовици си отпратил празни, силата на сирачетата е била сломена. 10 Затова отвсякъде те обикалят примки и внезапен страх те ужасява, 11 или тъмнина – не виждаш – и изобилие от вода те покрива. 12 Бог не е ли във небесни висини? Виж най-високите звезди – колко са извисени! 13 А ти говориш: Как ще знае Бог? Може ли да съди Той през мрака? 14 Облаците Го покриват и не вижда, и ходи по свода небесен. 15 Ще се държиш ли за древния път, по който са тъпкали грешните, 16 които се отсякоха без време, и чиито основи пороят помете? 17 Те казаха на Бога: Махни се от нас! И какво ще им направи Всемогъщият? 18 А Той беше напълнил домовете им с блага. Но далеч да е от мен съветът на безбожните! 19 Праведните гледат и се радват; невинният им се присмива, казва: 20 Ето как изтребиха се враговете ни, и остатъка им огън ще погълне! 21 Сега, сприятели се с Него, в мир бъди – така добро ще дойде върху теб. 22 Наставлението от устата Му ти приеми и думите Му присърце вземи. 23 Ако се върнеш към Всесилния, отново ще се утвърдиш. Махни далеч от шатрата си беззаконието; 24 и златото си във пръстта сложи, и офирското злато – под речните камъни. 25 Тогава Всемогъщият за теб ще бъде злато и изобилие сребро, 26 защото тогава ще се наслаждаваш във Всесилния, лицето си към Бога ще издигаш. 27 Ще Му се помолиш и Той ще те послуша, и ти ще изпълниш обещанията си. 28 Каквото решение вземеш, ще стане и светлина ще сияе над пътищата ти. 29 Когато някой падне, ти ще кажеш: Има въздигане! И Той ще спаси онзи, който е с наведени очи. 30 Ще спаси дори и онзи, който не е невинен; с чистотата на твоите ръце ще се спаси.