Hesekiel 25 | Библия, ревизирано издание Верен

Hesekiel 25 | Библия, ревизирано издание

Пророчество за амонците

1 И ГОСПОДНЕТО слово дойде към мен и каза: 2 Сине човешки, насочи лицето си към амонците и пророкувай за тях. 3 Кажи на амонците: Слушайте словото на Господа ЙЕХОВА! Така казва Господ ЙЕХОВА: Понеже си казал: Охохо!, против светилището Ми, когато беше осквернено, и против Израилевата земя, когато запустя, и против Юдовия дом, когато отидоха в плен, 4 затова ще те предам на жителите на изток да те владеят; и те ще направят обиталищата си в тебе, ще разпрострат шатрите си в тебе; ще ядат плодовете ти и ще пият млякото ти. 5 И ще направя Рава обор на камили и земята на амонците – място, където да лежат стада; и ще познаете, че Аз съм ГОСПОД. 6 Защото така казва Господ ЙЕХОВА: Понеже си изпляскал с ръце и си тропнал с крак, и си се зарадвал против Израилевата земя с цялото презрение на сърцето си, 7 затова ще простра ръката Си върху тебе, ще те предам на народите за грабеж, ще те залича измежду племената и ще те направя да погинеш от земите; ще те изтребя; и ще познаеш, че Аз съм ГОСПОД.

Пророчество за Моав

8 Така казва Господ ЙЕХОВА: Понеже Моав и Сиир казват: Ето, Юдовият дом стана като всички народи, 9 затова ще отворя Моавовата граница откъм градовете, откъм неговите погранични градове – Ветесимот, Ваалмеон и Кириатаим, славата на онази земя, – 10 ще я отворя за жителите на изток, за да отидат против амонците, и ще им ги предам да ги владеят, за да не се помнят амонците между народите. 11 И ще извърша съд над Моав; и ще познаят, че Аз съм ГОСПОД.

Пророчество за Едом

12 Така казва Господ ЙЕХОВА: Понеже Едом се отнесе отмъстително към Юдовия дом и престъпи тежко, като си отмъсти против тях, 13 затова така казва Господ ЙЕХОВА: Ще простра ръката Си върху Едом, ще изтребя от него и човек, и животно и ще го запустя от Теман, и ще паднат от меч до Дедан. 14 Така ще наложа въздаянието Си върху Едом чрез ръката на народа Си Израил; и те ще постъпят с Едом според гнева и яростта Ми; и ще познаят въздаянието Ми, казва Господ ЙЕХОВА.

Пророчество за филистимците

15 Така казва Господ ЙЕХОВА: Понеже филистимците се отнесоха отмъстително и си отмъстиха с душевно презрение, за да погубят с непрекъсната омраза, 16 затова така казва Господ ЙЕХОВА: Ето, Аз ще простра ръката Си върху филистимците, ще изтребя херетците и ще погубя останалите край приморието; 17 и ще извърша върху тях голямо въздаяние с яростни изобличения; и когато извърша въздаянието Си върху тях, ще познаят, че Аз съм ГОСПОД.

Bulgarian Protestant Bible (Revised) © Copyright © 2015 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 И ГОСПОДНОТО слово беше към мен и каза: 2 Сине човешки, насочи лицето си към синовете на Амон и пророкувай против тях. 3 И кажи на синовете на Амон: Слушайте словото на Господ БОГ! Така казва Господ БОГ: Понеже ти каза: Ха-ха! – за светилището Ми, когато беше осквернено, и за израилевата земя, когато беше опустошена, и за юдовия дом, когато отиде в плен, 4 затова, ето, ще те предам на синовете на Изтока* за владение; и те ще устроят селищата си в теб и ще опънат шатрите си в теб, ще ядат плодовете ти и ще пият млякото ти. 5 И ще направя Рава пасбище за камили и земята на синовете на Амон – място, където лежат стада. И ще познаете, че Аз съм ГОСПОД. 6 Защото, така казва Господ БОГ: Понеже пляскаше с ръце и тропаше с крак, и се радваше с цялото презрение на душата си за израилевата земя, 7 затова, ето, Аз ще простра ръката Си против теб и ще те предам за грабеж на народите, и ще те отсека от народите, и ще те погубя от страните, и ще те изтребяст. 10;. И ще познаеш, че Аз съм ГОСПОД. 8 Така казва Господ БОГ: Понеже Моав и Сиир* казват: Ето, юдовият дом е като всичките народи, 9 затова, ето, отварям границата на Моав откъм градовете, откъм пограничните му градове, украшението на земята, Вет-Есимот, Ваалмеон и Кириатаим, 10 отварям я за синовете на Изтокаст. 4;, за да отидат против синовете на Амон, и ще им ги предам за владение, за да не се помнят синовете на Амон между народитест. 7;. 11 И ще извърша съд над Моав и ще познаят, че Аз съм ГОСПОД. 12 Така казва Господ БОГ: Понеже Едом* се отнесе отмъстително към юдовия дом и престъпи тежко, като им отмъсти, 13 затова, така казва Господ БОГ: Ще простра ръката Си върху Едом и ще изтребя от него човек и животно, и ще го запустя от Теман, и до Дедан ще паднат от меч. 14 И ще въздам отмъщението Си върху Едом чрез ръката на народа Си Израил и те ще постъпят с Едом според гнева Ми и според яростта Ми; и ще познаят отмъщението Ми*, заявява Господ БОГ. 15 Така казва Господ БОГ: Понеже филистимците се отнесоха отмъстително и извършиха отмъщение с презрение в душата, търсеха унищожение с вечна враждебност, 16 затова, така казва Господ БОГ: Ето, Аз простирам ръката Си върху филистимците и ще отсека херетците и ще погубя остатъка на брега на морето. 17 И ще извърша върху тях големи отмъщения с яростни изобличения; и ще познаят, че Аз съм ГОСПОД, когато им въздам отмъщението Си*.