Weisheit 15 | Bible, překlad 21. století

Weisheit 15 | Bible, překlad 21. století

Ochrana před modloslužbou

1 Ty, Bože náš, jsi ale laskavý, věrný a trpělivý a vše řídíš svým milosrdenstvím. 2 I když zhřešíme, jsme tví, neboť známe tvoji moc; hřešit však nebudeme, neboť víme, že ti patříme. 3 Znát tě je přece dokonalá spravedlnost a vědět o tvé moci je kořenem nesmrtelnosti. 4 Klamavé lidské smyšlenky nás nesvedly, ani neplodné snažení malířů – postavy pomazané rozmanitými barvami, 5 jejichž vzhled podněcuje žádost hlupáků a vyvolává touhu po bezduché postavě mrtvé sochy. 6 Kdo je tvoří a touží po nich a uctívají je, milují špatnost a zaslouží si takovéto naděje.

Zaslepenost modloslužby

7 Také hrnčíř pracně hněte jemnou hlínu a tvoří všechny věci k našim potřebám. Z téže hlíny však vytvořil úplně stejně nádoby sloužící k účelům čistým i opačným.* Jaké ale bude mít každá užití, o tom rozhoduje jen hrnčíř. 8 Z téže hlíny ten ničema tvoří i nicotného boha, i když byl sám před nedávnem ze země zformován a zakrátko odejde, odkud byl vzat, až bude požádán o duši, která mu byla půjčena. 9 Vůbec se nestará, že musí umřít a že jeho život je krátký, ale soupeří se zlatníky a stříbrotepci, napodobuje slévače a chlubí se ubohostmi, které vytvoří. 10 Jeho srdce je jak popel, jeho naděje nicotnější než prach a jeho život bezcennější než hlína. 11 Nepoznal totiž svého Tvůrce, který mu vdechl čilou duši a vzbudil v něm dech života. 12 Má za to, že náš život je jen bezvýznamná hra, naše existence že je výnosná zábava; třebas i ničemností, hlavně se prý musí vydělat! 13 Ví totiž líp než všichni ostatní, že hřeší, když z hlinité látky vyrábí křehké nádoby i modly.

Nesmyslnost egyptské modloslužby

14 Největší hlupáci, ubožejší než malé děti, jsou ovšem nepřátelé, kteří utiskovali tvůj lid. 15 Pokládají totiž všechny pohanské modly za bohy, třebaže nemohou používat oči k vidění, ani nos, aby se nadechli, ani uši k slyšení, ani prsty na rukou, aby hmatali, a jejich nohy chodit neumí. 16 Stvořil je totiž člověk, vyrobila je bytost s propůjčeným dechem. Žádný člověk přece nedokáže vyrobit boha ke své podobě. 17 Smrtelník hříšnýma rukama tvoří jen mrtvoly; je na tom líp než jeho bůžci – on přece žije, ale oni nikoli!

Nesmyslnost uctívání zvířat

18 Oni však uctívají dokonce i nejhnusnější zvířata, která jsou hloupější než všechna ostatní 19 a ani jako zvířata nejsou nijak krásná, že by se člověku líbila. Takto tedy ztratili Boží uznání i jeho požehnání.